Hverdagsturist1_1974rmx_LO

Se, lyt & læs

Hverdagsturist artikler, video og tekster præsenteres her:

Du kan også vælge at se vores lidt kortere introduktions video på Youtube ved at klikke her... 

Læs Bolette Elvstrøms artikel i Højskolebladet fra september 2018 om hverdagsturisme og demokratisk dannelse. Klik her.

Herunder finder du uddrag af 3 tekster af Bolette Elvstrøm, som hverdagsturisterne bruger i deres fortællekoncert:

1) Har du snakket med din ostemand idag? 
2) Ældrebyrden, Ældreboblen, Ældrestyrken
3) Møgunger i bussen

Har du snakket med din ostemand i dag? (af Bolette Elvstrøm)

Jeg spørger om jeg må tage et billede af ham, det må jeg gerne, med det forbehold at han må stå med en ost. ”Gerne” svarer jeg ”Skal det så være din yndlingsost?” ”Så skulle jeg jo stå med dem alle sammen” siger han helt alvorligt. Han kigger rundt og jeg tænker om han kigger på hylderne som var det et bibliotek af historier med hver deres duft og smag.
Jeg ved ikke om John har en familie, om børn og børnebørn kommer hjem om søndagen til det store oste- frokostbord. Jeg ved ikke om han har en kone hvis varme dyne han putter sig under.
Men jeg er helt sikkert på, at han har et meningsfyldt liv, der er nemlig lidenskab. ”Nej, det må være denne her” afbryder han min tankerække. Han tager en stor hvid ost med grøn etikette frem. ”Denne her er lavet på komælk, ad to omgange. Morgenmælken er lagt i form og så er der strøet vinstokke-aske hen over. Sidst på dagen er aftenmælken kommet oven på.” Jeg får en skive serveret på en ostehøvl og jeg sender en tanke til hans dårlige skulder.

Imens osten bliver undersøgt af mine ukyndige smagsløg, som bliver lidt overraskede af asken og ostens bølger af forskelligartede smag, fortæller han videre. Han fortæller om sit nuværende arbejde, et firma som han har arbejdet for i mange år. Hans beskrivelse har klang af loyalitet. Han henviser til en hjemmeside hvis adresse står på osteposen. Jeg spørger om der står noget om ham på hjemmesiden. ”Nej, det gør der ikke, men der står noget om ostene og om vores 8 vogne.” Det er helt tydelig, at det ikke er John der er den vigtige – det er ostene. Men det er jeg nu ikke helt sikker på. For mig er det John der er den vigtige.

Trods lidenskabelige sanselige historier kommer jeg alligevel derfra, med en ikke så udfordrende ost i hånden. En genkendelig primadonna-agtig ost med salt, som på ingen måde har kant, skimmel, aske eller overraskelser. Jeg er endnu ikke ostemodig. Er jeg overhoved modig? Jeg tænker på hvor meget af mit tøj der ligner hinanden, mine indkøb, valg af radio- og tvudsendelser, mine vaner og relationer. Trods den ikke smagsudvidende ost, har jeg fået noget med fra mødet med ostemanden John. Noget som jeg vil tænke lidt over, hver gang jeg tager en bid af den hjemmebragte ost.

John sælger ikke bare ost – han sælger historier, livsvisdom og lidenskab. Næste gang, på næste tirsdag, når ostebilen kommer, så skylder jeg ham at være modig, så vil jeg vise at jeg har kant og er klar til aske, skimmel og overraskelser.

Ældrebyrden, Ældreboblen, Ældrestyrken (af Bolette Elvstrøm)

#
”Jeg er først gammel når jeg ikke længere kan tørre mig selv i røven,” Sagde en mand, som kunne gå på pension for en del år siden, men han har stadig ugentlige timer på sin
gamle arbejdsplads. Derudover hjælper han unge der har udfordringer med at vælge/passe uddannelse/job. Med sig har han en kuffert med ideer. Ham og hans kammerater vil gøre noget godt for vores samfund, de har erfaringen, tiden og stadig en masse kræfter.
#
Jeg holder ved hendes gamle hånd, den papirtynde hud er lidt fugtig. Hun dufter anderledes end dengang. Jeg stryger hende lidt over det tynde hår og har lyst til at kramme hende, som hun så ofte krammede mig og var den stabilitet, som vi ikke havde i vores familie. Hver gang jeg kommer tæt på hende så hyler hendes høreapparat, jeg trækker mig væk, hun smiler til mig og siger ”Uha, der var engang hvor vi to vi kunne lave pandekager, men nu er du voksen og jeg er 95 år … og træt.”
#
”Til demensen eller døden os skiller!” Sagde de til hinanden mens de knugede hinandens hænder. De kiggede ud på deres gæster. De mennesker som havde betydet noget for dem på hver deres måde gennem deres liv, og som nu var inviteret med til diamantbrylluppet.
#
Efter en time hvor de har talt om deres sygdom, undersøgelser og lægebesøg - prøver jeg at få dem til at tale om noget andet.

Møgunger i bussen (af Bolette Elvstrøm)

På busstationen er der et par unge drenge på 13-14 år. De springer lidt voldsomt op på hegnet og råber til nogen ovre på den anden side. De griner og giver hinanden et highfive. Jeg stiller mig lidt tættere på min taske, end jeg plejer og holder buketten skærmende ind til min krop. Jeg er på vej til min søsters fødselsdag med en buket blomster fra haven. Jeg skal med bussen, og det er ganske uvant for mig.

Drengene skal med den samme bus som mig, og vi stiller os hen til bussen sammen med den nye chauffør. De spiller op til chaufføren, han er helt rolig. Han får øje på min buket, og spørger om den er til ham. Jeg forklarer smilende, at den er til min søster, da hun har fødselsdag. De to drenge er fulde af… Ja, hvad er det egentlig, de er fulde af. I hvert fald så får den ene af dem pludselig lyst til fortælle os, at han skal lave aftensmad i aften. Men han vil lave noget, som hverken hans mor eller hans søster kan lide Han vil lave flæskesteg!

Min nysgerrighed er vakt. Ret ambitiøst af en dreng på hans alder at ville lave flæskesteg. Jeg giver udtryk for, at jeg er imponeret. Det undrer mig, at han vil lave noget, de ikke kan lide, men det siger jeg ikke. Til gengæld spørger jeg dem til min egen overraskelse, om de er irriterende eller om de er sjove og er med til at gøre verden til et godt sted at være. ”Begge dele” siger de, mens de griner og kigger på hinanden. Deres kroppe badutter lidt.

Imens de slås lidt op af bustrappen fortæller de mig, hvornår de har fødselsdag, og hvornår den ene skal konfirmeres. Den yngste af dem forklarer, at han har fødselsdag i juni, og det har hans to halvsøskende også. De er tre børn med hver deres far, men ingen af dem bor hos deres far. Men da de alle har fødselsdag i samme måned så er det faktisk kun ham som får fødselsdagsgave på hans fødselsdag. De to søskende får det henholdsvis måneden før og måneden efter. Alt for forstående, nærmest forsvarende, forklarer han, at hans mor ikke har råd til tre fødselsdagsgaver i samme måned.

HverdagsturistBund900x170